Löpe, gelatin och annat...

 
En stackars zebra på museumet i Nancy, Frankrike.Har aldrig begripit varför jag har svårt att sluta äta ost. Vämjeligt när man vet vad löpe består av bl. a enzym från kalvmagar - hur någon lyckats komma på att det skulle vara excellent är obegripligt.
Gelatin är också något jag undviker. Inte så lätt då innehållsförteckningarnas text oftast är minimal och jag numera är ålderssynt dvs trots att jag normalt är väldigt närsynt så kan jag med linser ej längre läsa på nära håll.
Min regel är annars att inta äta något jag ej kan odla eller tillaga själv. Grönsaker kan jag kultivera men slakta, jaga, fiska... Never ever. Ägg klarar jag bara i perioder och då hårdkokt eller som omelett. Är synnerligen äckelmagad och klöks av rå äggvita med “snodd”.
Närmast en fobi är att jag inte kan åka nedåt i rulltrappor, är klantigt försiktig nerför trappor och har svårt att ta mig nedåt om det är på grus eller “osäkert” underlag. Älskar dock att klättra, ta mig uppför!
Blev av med min vigselring som alltid varit för stor i fredags efter ett besök på baren “Chante Coq” - den sjungande tuppen. Kom i gräl med herr H utanför och på hemvägen. Bor på ovanvåningen sedan dess och han på en madrass i arbetsrummet.
Herr H kom upp utan ett ord i morse med en handfull hallon som han markerat sade växte i vår trädgård. Fredstrevare?
Kanske far till Sverige billedes på torsdag vid klockan fyra på morgonen. Herr H utgår ifrån att han kan köra utan avbrott i ca ett dygn... Vi får väl se.

Nedan hämtat från www.wikipedia.org på nätet.

Löpe

Löpe är en blandning av enzymer som produceras i däggdjursmagar och gör det möjligt för djuret att bryta ned moderns mjölk. I livsmedelsindustrin används löpe bland annat vid framställning av ost. Löpe innehåller enzymet kymosin som gör att mjölk ystar sig, dvs mjölken sönderledas till parakasein och vassle. Parakaseinet används senare till ostframställning.

Numera framställs löpe även från olika vegetabilier och mikroorganismer. Tilläggas bör att matindustrin officiellt inte får lov att kalla vegetabiliska enzymer för löpe, då namnet syftar på just det ämne som extraheras ur kalvars löpmagar; termen "vegetabiliskt löpe" är således inte tillåten inom svensk livsmedelsindustri. Löpe som inte utvunnits ur kalvar benämns "ystenzym" eller "mjölkkoagulerande enzym".[1]

Vid gammaldags framställning av löpe torkas och rensas kalvmagar som sedan skärs i småbitar. Dessa lägges sedan i saltvatten med vinäger eller vin för att få ner pH-värdet. Efter några dagar filtreras lösningen och rålöpet som finns kvar kan man ysta ost med. Ett gram av detta löpe kan ysta mellan 2 och 4 kilogram mjölk. Det löpe som kan utvinnas från en normalstor kalv räcker till att ysta mellan 300-350 kg ost.

Vid modern framställning av löpe tar man djupfrysta kalvmagar och mal dem, varpå de läggs i en enzymextraherande lösning. Därpå tillsätts syra. Efter neutraliserande av syran filtreras löpet i flera steg och koncentreras till önskad styrka (1:15000).[2]

I Sverige kommer den mesta löpen från import eftersom det inte slaktas tillräckligt många kalvar i landet.

Gelatin

Gelatin, geleringsmedel som utvinns ur kollagen vilket är det huvudsakliga proteinet hos däggdjur. Kemiskt består gelatin typiskt av 90 % protein och cirka 10 % vatten och endast spår av salter. Gelatin har tillsatsbeteckning E441.

Användning

Gelatin används inom en mängd olika områden men främst inom livsmedels- och läkemedelsindistrin. Typiska produkter som innehåller gelatin är godis och läkemedelskapslar men också olika hälsopreparat där gelatinet används som proteintillskott. I hela världen tillverkas och används omkring 300 000 ton gelatin per år. Gelatin har i motsats till många andra hydrocolloider inget E-nummer utan klassas som livsmedel alltså ingen tillsats.

Vid tillverkning av bland annat öl, vin, vinäger och äppeljuice används gelatin vid klarningsprocessen. I detta sammanhang används ofta en typ av gelatin som utvinns från fiskars simblåsa, en av de gelatinkällor som använts längst.

Gelatin används även för att binda silverhalidkristaller i kamerafilm. För denna uppgift finns inga passande ersättningar. Tävlingssimmare använder gelatin för att fixera håret under träning och tävling, detta eftersom det kalla vattnet inte löser upp gelatinet.

Byggstenarna i olika typer av protein är aminosyror. Människan kan bygga upp de proteiner vi behöver men det finns tio stycken s.k. essentiella aminosyror som måste ingå i maten, som inte kroppen själv kan bilda. Nio av dessa essentiella aminosyror finns i gelatin. Gelatin användes också som en del i blodplasmaersättning i samband med stora blodförluster vid olyckor etc.

Gelatin används även som en ingrediens i ballistics gel som har samma konsistens och egenskaper som däggdjurs vävnad och används vid testning av skjutvapen.

Gelatin har en mängd unika egenskaper varav den viktigaste är förmågan att bilda termoreversibla geler som stelnar vid avkylning och smälter vid ökad temperatur vilket sker inom ett snävt temperaturintervall. För livsmedelsindustrin är dessa egenskaper viktiga, inte minst när det gäller lågfettprodukter av diverse slag.

Framställning

Det vanligaste förekommande gelatinet, som oftast används inom livsmedelsindustrin, är tillverkat av svinsvål, men även gelatin av nöt är vanligt förekommande. Råvaran härstammar från slaktbiprodukter från djur som vid veterinärkontroll godkänts som människoföda. Proteinet (kollagenet) utvinns från råvarorna genom hydrolys, dvs. det extraheras i varmt vatten. Det proteinhaltiga vattnet går därefter igenom olika steg som rening, avsaltning, förtjockning, sterilisering, och torkning. Den aktuella lagstiftningen för gelatintillverkning i Sverige och Europa ställer höga och detaljerade krav på bakteriologisk och kemisk renhet.

Det finns speciella typer av gelatin som framställs för att överensstämma med islams halal-regler eller de judiska kashrut-reglerna. Det är dock ej möjligt att framställa gelatin av vegetabilier.

På grund av galna ko-sjukan (BSE) och dess koppling till Creutzfeldt-Jakobs sjukdom, har det tidigare funnits en viss oro över risken att infekterade djurdelar kan ingå i produktionen av gelatin. En studie som genomfördes 2004 har visat både att råvarukraven ställer detaljerade villkor och att processen vid gelatintillverkning förstör eventuella BSE-prioner. Enligt WHO, SSC och EU är gelatin säkert att konsumera ur den aspekten.

Alternativ

Det finns vegetabiliska alternativ till det animaliska gelatinet. Ur olika alger utvinns geleringsmedel, som till exempel agar (som också kallas japanskt eller kinesiskt gelatin). Agar, som köps i de asiatiska butikerna, är kraftigare än den gelatinvariant som köps i vanliga livsmedelsbutiker. Algen är rik på jod och spårämnen och innehåller en del kalcium. 90 % är geléämnen (polysackarider). Den geléskapande substansen är gelosa, en stärkelse som är tio gånger mer koncentrerad än gelatin. Pektinet i frukt och bär är det som på naturligt sätt, tillsammans med socker, gör att gelé bildas. Ur fruktkärnmjöl från johannesbrödträdet och guarväxten kan man också få fram geleringsmedel.

MUJ GRATTIS TOTTE IMORGON DEN 7:NDE OKTOBER!

Lika bedrövad som denna björn i Barcelona är jag eftersom jag inte kan fira min son personligen imorgon. Life's a bitch!

GOBBLEDYGOOK


Detta ord hittade jag i “Destiny of souls” av Michael Newton.  Låter som “abracadabrantesque” vilket förre premiärministern, Dominique Galouzeau de Villepin,  myntade angående  franske ex-presidenten Jacques Chiracs förskingringar. Gobbledygook betyder mer eller mindre “oförståelig röra” och “abracadabrantesque” ungefär borttrollande. Tyvärr lägger sig alla mina bilder ned. Kan därför ej illustrera min text med bilder. Trist.

Vet ej vad jag tycker om att polske filmregissören Roman Polanski i lördags 26:e september arresterats på Zürich’s flygplats i Schweiz efter 32 år, för en påstådd våldtäkt i Californien, USA, i mars 1977 på en då 13-årig Samantha Gailey, numera Geimer. Vidrigt brott. Ingen ska kunna fly undan ett straff... Men borde det ej vara preskriberat vid det här laget och har han inte redan blivit dömd via allt prat, alla misstankar eftersom alla vetat varför han fick lämna Hollywood med svansen mellan benen? Dessutom den vidriga slakten av satanisten Charles Manson Family’s fanatiska anhängare på hans unga gravida fru Sharon Tate och hennes vänner 9 augusti 1969, vilket bl a inspirerade the Beatles tll låten “Helter Skelter”. Hur orkar någon resa sig efter något så vedervärderligt?

Förra numret av franska “Grazia”, 19-25 september 2009,  - www.grazia.fr,  var fyllt av små guldkorn bl a superheroesanonymous-artikeln som berättade om “vanliga” människor spridda över USA, visserligen utan superkrafter men beväpnade med järnvilja och engagemang att göra gott i det lilla. De höll nyligen deras tredje konvent i Massachusetts New Bedford. Hittills har ca 350 superheroes från Nordamerika registrerat sig på www.worldsuperheroregistry.com. Vem vet kanske det också finns någon i vårt avlånga land som känner sig manad?

  

Ger upp!
Denna bild vill bara ej centreras!

Iklädda egna superhero-outfits och med hemliga specialvapen: SUPER LIFE vitaminutdelare till uteliggare i Harlem, NYX (översättare til vardags) som tillsammans med sin fästman GHOST ZERO jagar drug-dealers, CIVITRON (utbildare) tillsammans med  sin mamma, fru och son beväppnade med sopsäck och batong, ZETAMAN (Fedex-anställd) berättar sanna historier om Zetamans äventyr i det dagliga livet på Zetaman TV, SCAVENGER, från Waterury, Connecticut, (socialarbetare),  samlar pantflaskor och köper mat till behövande i sitt kvartet, skingrar hotfulla gäng samt målar över graffiti som vapen en lacrymo bomb och en kniv,  DARK GUARDIAN jagar dealers i New York med kameran som vapen. Förklädnaden och deras olika masker får dem att känna sig starkare. De tipsar och tipsas av polisen som dock oroar sig för superherons säkerhet. Ben Goldman är författare till “Superheroes Anonymous” en dokumentär om rörelsen.


Tycker vi alla är och kan vara vardagshjältar i det lilla utan utstyrsel t ex med ett leende, eller börja prata med okända människor omkring oss. Förutom WWF´s isbjörnar, postkodlotteriet, Amnesty, Greenpeace, Rosa Bandet, tiggare på gatan... Försöker jag bry mig mera i stunden i det nu jag för tillfället befinner mig i. Vare sig det är på COOP över gatan, på promenad vid T-bryggan nere på Ribban, i tvättstugan... Kramas mera! Berör och rör medmänniskor och djur mera. Njut med fingertopparna.På omslaget till ovan nämnda Grazia visas fodralväskan som något “ultra-trendy”. Gissa vem som fick en fodralväska av sin musa när hon vann 5000 Skr på en modesajt  i en look-a-like-tävling som Lindsay Lohan på nätet? Undertecknad. Min dotter håller mig à jour med modet när inte franska Vogue gör jobbet...BB dvs Brigitte Bardot fyllde 75 den 28:onde september. Inne i tid och otid. Gillar inte hennes rasistiska sympatier för Le Pen, nationalisternas ledare i Frankrike, men vem har sagt att hon måste ha brains för att vara en ikon. Visste dock ej att det var BB och inte Jane Birkin som ursprungligen stönade/sjöng med Serge Gainsbourg i “Je t’aime moi non plus” och att den versionen bannlysts på franska radion för att senare när tiderna blivit mer liberala släppas med Birkin.
Irakiske journalisten Mountazer al-Zaïdi blev världskänd efter att ha kastat sin sko i huvudet på George W. Bush i Bagdad, Irak, december 2008. Skon blev en storsäljare och (den turkiske fabrikanten kallar den “Bye bye Bush”-skon) samt avbildad som en stor bronsstaty i Tikrit, Irak.  Al-Zaïdi dömdes till tre års fängelse. Den 15:onde sepember släpptes han ut efter att avtjänat 9 månader. Vid hemkomsten väntade en ny sportbil från en emir i Qatar, Kadhafi i Libyen vill dekorera honom, barn döps efter honom och araber erbjuder honom sina döttrar för giftermål.
Samtalsämnet i stan den senaste tiden är att Bin laadens familj har köpt två hotell Alp d’Azur och Trianon här i Thonon. En av hans många bröder bor tydligen i Genève. Alp d’Azur är bara ett stenkast från vår tomt. De har två våningar fönsterterrass mot sjösidan åt vårt håll. Slut på topless och nakensolandet? Skiljer bara vår häck och parisarnas granntomt sedan voilà! Några meter längre bort huserar en rysk multimiljonär. Frågan är oljebranschen eller the mob dvs maffian?? Vi har Mussolini med “Flashing tit” och deras son “the Gremlin”, som nyligen släppt sin fotboja efter att avtjänat den sista tiden av ett 2-årsstraff hemma pga diverse bilbränder och stölder bl a ha bestulit mormodern på juvelerna. Han hålls numera i kontroll via medikament.
Ovanför dem bor fd bodyguarden till Kofi Annan, en Sylvester Stallone-kopia (han har  döpt sin halvblinde elake bulldog till Sly) som beställer  diverse preparat från USA via nätet för att bygga sin kropp och som ser ut att bära all världens bekymmer på sina breda axlar, med skyddsrum, matförråd, skyddsmasker etc väl uppbunkrat inför alla kommande katastrofer, vilka han är helt övertygad om kommer att ske imorgon dag. Hans fru är en mild oförarglig sjuksköterska som inte har en aning om att maken var den skyldige till att en gång ha råkat skjuta deras vita angorakatt i ögat med ett gevär. Om man nu oavsiktligt kan lyckas med det?!

Vet ej om jag lyckas ta mig hem till Tottes dag om en vecka. Har beställt från önskelistan till honom och ser fram emot att se MFF möta Änglarna på “himmaplan” den 19:onde oktober om han kan cleara sittbiljetter på min bekostnad.
Betty, bilen, bråkade. Växlarna tog ej så herr H varnade för utgift på runt 20000 Skr vilket betytt att hon blivit dumpad. Nu visade det sig vara trådarna från spaken som slitits och brutits av, men det gnotas om ekonomin så fan vet om det bilas till Sverige om några dagar?

 

RSS 2.0